BAYRAMPAŞA BİLFEST 2019
Home

BAYRAMPAŞA BİLFEST 2019

BAYRAMPAŞA BİLFEST 2019

TÜBİTAK Bilim Şenlikleri Destekleme programı kapsamında 2-5 Ekim 2019 tarihlerinde Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi olarak ikincisini gerçekleştireceğimiz “BAYRAMPAŞA BİLFEST 2019” bilim şenliğine 7’den 70’e tüm halkımız davetlidir. Etkinliklerde görev almak isteyen Ortaöğretim öğrencileri için başvurular ilerleyen günlerde sayfadan paylaşılacaktır.

BAŞLAMASINA KALAN SÜRE

Bilim toplumu olabilmenin en önemli koşulu toplumun her kesiminde bilimsel gerçekliklere bağlı kalınarak ortak bir kültür oluşturabilmekten geçer. Bu kültür; insanların bilim üretmesine, teknoloji geliştirmesine, toplumların uygar ve sürdürülebilir bir doğa ile kuşaklar arası aktarılmasına olanak sağlayabilecek en büyük etkendir. Ülkemizin de bilim toplumları arasında yerini kalıcı olarak alabilmesi ve teknolojiye evrensel olarak yön verebilmesi için bilim ve toplum arasındaki iletişimin her geçen gün arttırılması gerekmektedir. Bizler, Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi olarak yaklaşık 10 yıldan beri, bilimi topluma çocuklar ve gençler üzerinden aşılayarak çalışmalarımıza ulusal ve uluslararası pek çok platformlarda devam ediyoruz.

“Bayrampaşa BilFest 2018” isimli projemiz yerel ve ulusal medyada oldukça büyük bir ilgi görmüş ve insanların beğenilerini toplamıştır. Bizler de bu inanç ve motivasyondan hareketle, “Bayrampaşa BilFest 2019” isimli projemizi yeniden toplumla buluşturabilmek için projemizin içeriğine engelsiz bilim, astronomi, elektrik elektronik, hobi ve proje atölyelerini ekleyerek bilimsel farkındalığı arttırıcı çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmek istiyoruz. “Bayrampaşa BilFest 2018” isimli projemizdeki etkinlikleri büyük ölçüde yenileyip güncelleyerek 2019 yılı için hazır hale getirdik. Projemizin bu yıl ki en önemli vurgularından biri görme ve işitme engelli vatandaşlarımızın bilimle buluşabilmesine imkan sağlayabilecek olmasıdır. Aynı zamanda projemiz bundan sonraki bilim şenliklerinde engelli vatandaşlarımızın da bu toplumun bireyleri oldukları ve onlara da eğitimde fırsat eşitliği yaratabilecek bilimsel faaliyetlerin ön planda tutulması gerektiği konusunda örnek niteliği taşıyacaktır.

Bir atölye lideri ve rehber öğrencilerimiz eşliğinde gerçekleştirilecek olan etkinliğimizde katılımcılar;

  • 21 Oyunu
  • Kriptoloji Uygulamaları
  • Topolojik Düğümler
  • Napier Kemikleri
  • Doğrular İle Çarpma İşlemi
  • Hanoi Kulesi’ndeki Matematik

etkinlikleri ile Matematik uygulamalarını eğlenerek öğrenme fırsatı bulacaklardır.

Atölye lideri ve rehber öğrencilerimiz eşliğinde gerçekleştirilecek olan etkinliğimizde katılımcılar

  • Tangramlar
  • Geometri Oyunu
  • Çivili Tahta İle Geometri
  • Soma Küpü
  • XYZ Puzzle
  • Gölge İle Oluştur Oyunu
  • Roma Kemeri

etkinliklerini gerçekleştirebileceklerdir.

“Bilimde engel yoktur, engeller bilimle kaldırılır!”  Sloganı ile gerçekleştireceğimiz atölyemizde görme engelli ve işitme engelli vatandaşların etkinliklere katılımı sağlanacaktır. Bunun yanı sıra

Engelsiz Bilim Evi etkinliğinde

  • Görme Engelliler İçin Bilimsel Kitaplar Okuma ve Sesli Kayıt
  • Görme Engellilerin Braille Alfabesiyle Yazılmış Kitapları Okumaları
  • İşitme Engelliler İçin İşaret Dili Alfabesiyle Bayrampaşa Bilfest 2019’ un Tanıtımı
  • İşaret Dili ve Alfabesi Eğitimi
  • Braille Alfabesi Eğitimi

yer alacak deneyler ve uygulamalar ile hem katılımcılar hem engelli vatandaşlara eğitimler verilecektir.

Katılımcılar Fizik Evi etkinliklerinde; “dokunursan zil çalar” ile devre tamamlamayı, “renk spotu” ile ışık renklerini ve karışımlarını, “kum sarkacı” ile dünyanın döndüğünü, “jiroskop” ile açısal momentum korunumunu, “patlamayan balon” ile basınç ve yüzey alanı ilişkisini, “Tesla bobini” ile kablosuz elektriği, “Gauss Tüfeği” ile manyetik hızlandırmayı, “pil motoru” ile basit bir motor yapabilmeyi, “şekil hafızalı tel” ile alaşımların hal değişimlerine tepkisini, “şarj eden bisiklet” ile elektrik üretebilmeyi, “telgraf modeli” ile mors alfabesinin iletişim teknolojisini ve “enerji dönüşümü” ile rüzgar, güneş ve hareket enerjilerinin elektriğe dönüşümlerini inceleyebilecek ve aynı zamanda uygulama fırsatı bulabileceklerdir.

Kimya Evi’nde yapılacak çalışmalar;

-Bukalemun Sıvı
-Asit-Baz Titrasyonu

-Sönmeyen Mum
-Katı Parfüm
-Sprey Deodorant
-Kimyasal Akvaryum
– Şişenin İçindeki Bulut
-Nişastanın Parçalanması
-Yoğunluk Sütunu
-Elektroliz ile Kaplama
-Kimyasal Pil

Etkinlikler için Kimya Evi atölye lideri ve öğrencilerle birlikte hazırlanacaktır. Gerekli kimyasal maddeler ve laboratuvar malzemeleri Atölye Lideri personel gözetiminde hazırlanacaktır. Etkinliklerin başlamasıyla birlikte deneyler sırasıyla yapılacak izleyicilerin sorularına cevap verilecektir.

 

Etkinlik süresince katılımcılara elektrolab deney setinde yer alan deney listesindeki uygulamaların öğretilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda katılımcıların listede yer alan herhangi bir deneyi yapabilmelerine fırsat verilecektir.

Biyoloji Evi’nde yapılacak çalışmalar;

-DNA İzolasyonu

-Mikroskobik Canlıları İnceleme

-Vücudumuzu Konuşturalım

-Kan Grubumuzu Öğrenelim

-İnsanda Tek ve Çift Görme

-pH Tayini

-Plazmoliz ve Deplazmoliz

-Solunumda Diyaframın Hareketleri

-İnsan Gözünde Kör Noktanın Belirlenmesi

-Kılcallık Deneyi

Robotik Atölyesi etkinliğinde yer alacak deneyler ve uygulamalar;

-Sese Yönelen Robot
-Bluetooth Kontrollü Arduino Araba Yarışı
-Robot Kol
-Güneş Enerjisiyle Çalışan Böcek Robot
-Etkileşimli Piyano
-Robot Eğitimi
-Programlanabilir Robotlar (Engelden Kaçan, Işık İzleyen, Çizgi İzleyen)

-Matatalab Kodlama Kiti

 

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi’nde öğrenim görmüş olan öğrenciler arasından rehber olarak seçilecek bir grup tarafından proje sergisi alanında  belirli periyotlarla katılımcılara yapılacaktır. Yapılacak olan gösteri deneylerinin bilimsel açıklamaları ve dayandığı bilimsel gerçeklikler katılımcılara anlatılacaktır.

Yapılacak olan gösteri deneyleri;

-Sodyum Patlaması
-Mor Duman Deneyi

-Fil Dişi Macunu
-Yanmayan Para
-Kimyacının Kibriti
-Damacana Bükme
-Dev Baloncuklar
-Sis Davulu
-Kuru Buz Deneyi

 

Bu etkinlikte katılımcılara;

-Sıcaklık Ölçümü
-Park Sensörü Nasıl Çalışır?
-Elektronik Metre
Otomatik Yanan Gece Lambası
-Nabız Ölçümü
-Trafik Işıkları
-FM Radyo

İsimli arduino projeleri sergilenecektir. Aynı zamanda katılımcılara projelerin yapımı, çalışma prensipleri ve günlük hayattaki uygulamaları gösterilecektir. Katılımcılar bu projeleri istedikleri takdirde proje alanında proje süresince kullanabileceklerdir.

 

Yumurcak Bilim Atölyesi’nde

-Mızıka Yapımı
-Hover Craft Yapımı
-İskelet Modeli Yapımı

-Steteskop Yapımı
-Dinamometre Yapımı ve
-Periskop Modeli Yapalım

Etkinlikleri katılımcılara birlikte yaptırılıp verilecektir. Bilimsel modeller ile katılımcılara; mızıka yapımı ile ses konusu, hover craft yapımı ile gaz basıncı konusu, iskelet modeli ile iskelet ve kas sistemi konusu, steteskop yapımı ile kalp ritmi konusu, dinamometre ile kuvvet ölçme konusunu ve periskop modeli yapımı ile optik konusu temel bir şekilde ele alınacaktır.

 

Astronomi Atölyesi etkinliğinde yer alacak deneyler ve uygulamalar;

-Işıklı Takım Yıldızı Maketi Yapmayı Öğreniyorum
-Usturlabı Keşfedelim
-Gök Atlasımı Kendim Yapıyorum
-Astronomik Maske Yapalım

Bu etkinliklerde katılımcılar; “ışıklı takım yıldızı maketi yapmayı öğreniyorum” ile takım yıldızlarının şekillerini ve isimlerini, “usturlabı keşfedelim” ile tarih ölçümü cihazı yapıp kullanabilmeyi, “gök atlasımı kendim yapıyorum” ile gökyüzünü daha iyi tanıyabilmeyi, “astronomik maske yapalım” ile kendi astronomik maskelerini yapabilmeyi öğreneceklerdir. Ayrıca astronot kıyafetleri de bu atölyede yer alacak olup isteyen katılımcıların bu kıyafetleri giyinebilmeleri sağlanacaktır.

Günümüzde popüler olan zeka oyunlarının hemen hemen hepsi de problem çözme stratejileri içermektedir. Problem çözme becerileri, genelleme, plan yapma, iş birliği, yaratıcı olma, eleme sürecini kullanma ve içsel duygularına kulak vermeyi gerektirmektedir. Akıl ve Zeka Oyunları Evi etkinliğinde katılımcılardan önce rehberimiz tarafından eğitsel bakış açısıyla çözümleri gerçekleştirilen zeka oyunlarını çözmeleri istenecektir. Etkinliklerin ardından katılımcıların zeka oyunlarına eğitsel bir bakış açısı kazanmaları sağlanacaktır.

Bu atölye içerisinde

-Conniption Oyunu
-IQ Fit Oyunu
-Quarto
-PentaGo
-Abalone
-Kapla
-Katamino
-Koridor
-Mangala
-Reversi

oyunlarına yer verilecektir.

Bu etkinlikte katılımcılara;

-Bilim Tarihi Kronolojisi ve
-Bilimsel İcatların Maketleri

sergilenecektir. Bilim Tarihi Kronolojisi proje sergisi alanındaki çadır içerisindeki yüzeylere kaplanarak önemli bilimsel gelişmeler görsel bir şekilde sunulacaktır. Önemli icatların maketlerinin de 3D yazıcıdan baskıları alınarak kronolojideki tarihsel önemleri anlatılacaktır. Katılımcıların bilime olan ilgilerinin arttırılması ve bilimin toplumu yönlendirme etkisi vurgulanacaktır.

Bu etkinlikte katılımcılar;

-Büyük Sudoku Masası
-Büyük Boy Satranç
-Sarkaç Dalgaları
-Bernoulli Üfleyicisi
-Eğik Düzlemde Yarış
-El Bataryası
-Maxwell Tekerleği
-Renk Çemberi ve
-Su Roketi

ile bilimsel ilke ve olgulardan harekete çıkılarak üretilmiş olan bilimsel oyuncakları inceleme, gözlemleme ve uygulama imkanına kavuşabileceklerdir.

Sanatın ve bilimin ayrı düşünülemeyeceği gerçeğinden yola çıkarak planlanmış olan Ebru Atölyesi’nde katılımcılara Eski Türk Sanatlarından biri olan Ebru Sanatı hakkında bilgi verilecek ve katılımcıların kendi Ebru çalışmalarını yapmaları sağlanacaktır.

Bu etkinlikte katılımcılara;

-Cahit Arf
-Aziz Sancar
-Feza Gürsey
-Oktay Sinanoğlu
-Hulusi Behçet
-Behram Kurşunoğlu
-Engin Arık
-Halil İnalcık
-Fuat Sezgin
-Gazi Yaşargil

Türk bilim insanlarının tanıtımına yönelik bir sergi çalışması sunulacaktır. Türk bilim insanlarının kısa özgeçmişleri, yaptıkları çalışmalar ve bilime yaptıkları önemli katkılar görsel materyaller yardımıyla anlatılacaktır.